top of page

Telif Hakkı Olmayan müzikler varmıdır ?


Sizlere youtube ve benzeri içeriklere video yükleme yapmadan önce dikkat edilmesi gereken müzik seçimi konusunda sizlere öncülük edecektir.

Telif hakkı; ”bir şeyin aslına sahip olan teferruatına da sahip olur” ilkesinden doğarak kişinin her türlü fikri/emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklardır. Bu hakların ihlali halinde ise ceza davası ya da tazminat davası gibi yaptırımlar söz konusu olur. Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıl olarak belirlenmiştir. Koruma sürelerinin dolmasıyla birlikte eser sahibine tanınan mali haklar sona erer. Bu sebeple koruma süresi dolmuş eserler, eser sahibinden izin alınmaksızın serbestçe kullanılabilir.

Müzikler de üzerinde telif hakkı sahibi olunan ürünler kapsamına girer. Bu nedenle telif problemleri ile karşılaşmak istemeyen video içerik üretenler için telifsiz müzik bulmak zor olabilir. Zira içerik oluşturucular, hak sahibinin izni olmaksızın şarkı veya şarkıların eklendiği içerikler yükledikleri takdirde çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilirler. Örneğin; Facebook, kısa bir süre önce müzik endüstrisindeki en büyük üç plak şirketi ile yeni bir lisans anlaşması yaptı, bu anlaşmaya göre videolarını başka platformlarda yayınlamak isteyen influencer ve içerik oluşturucuların, müzik içeren içerik yüklemeden önce yasayı ihlal etmediklerinden emin olmaları gerekiyor. YouTube da kurallara uymayan, telif hakkı ihlali içeren videoları kaldırıyor.

Telif hakkı ihlali ile karşılaşmamak için video içerik oluşturucularına faydalı olacak telif hakkı bulunmayan 15 müzik sitesi:

youtube ve diğer platformlar için hazılracagınız içerikler için ücretsiz olarak indirip kullanabilirsiniz.



Vimeo Music Store TV, radyo yayını, videolar ya da filmler için çeşitli ve geniş bir müzik yelpazesine sahiptir.

SoundCloud müzik ve ses dosyalarını ücretsiz olarak dinlemeye, indirmeye ya da yüklemeye izin veren Berlin merkezli çevrimiçi web uygulamasıdır.

Pond5 anasayfasında bulunan Royality-Free Stock Video kısmından telifsiz eserlere ulaşabilirsiniz.

Incompetech Creative Commons lisansıyla özellikle de arkaplan olarak kullanılabilecek neredeyse her türden ücretsiz müziğin bulunabileceği bir platformdur.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page