top of page

Mantar yetiştiriciliği nasıl yapılır?




Mantar yetiştiriciliği için gerekenler nelerdir, nasıl yapılır?

Mantar yetiştirme kazançları ne kadardır?

Türkiye'de çokça tüketilen mantarların nasıl üretildiğini hiç merak ettiniz mi? Mantar üretimi üzerinden kazanç elde edilip edilemediği vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Peki mantar yetiştiriciliği için gerekenler nelerdir, nasıl yapılır?

Mantar yetiştirme kazançları ne kadardır?

İşte mantar yetiştiriciliği hakkındaki tüm ayrıntılar... Tarım bölgesi olarak bilinen Türkiye toprakları içerisinde her türlü ürünün yetiştiriciliğine rastlanmaktadır. Mantar yetiştiriciliği de bunlardan bir tanesidir. Zor bir işlem olmasına karşın kazanç olarak büyük bir fark ortaya koymaktadır. Mantar yetiştiriciliği çok zor olmasının yanı sıra kazancı ile iş yapmak isteyenlerin dikkatini çeker ve cefasının da karşılığını verir. Ancak bu işin icra edilirken çok dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Türkiye’de mantar yetiştiriciliği konusunda oldukça deneyimli isimler vardır. Özellikle beyaz şapkalı kültür mantarcılığı daha çok yapılmaktadır. Bu işe girilmesinden hemen önce uzun senelerdir bu işi yapmakta olan deneyimli isimlerle görüşülmesi ve tavsiyeler alınması önemli bir husus olarak görülmektedir. Ancak yapılan yorumlara ve söylenenlere göre mantar yetiştiriciliği için ortaya konan sermaye ortalama 1 sene içerisinde kendini amorte etmektedir. 1 sene sonra da kazanılan para iş sahibinin cebine kalmaktadır.

Hangi Mantar Türü Tercih Edilmelidir?

Bu işi yapan kişiler genellikle istiridye mantarı ya da kültür mantarı üzerine çalışmaktadırlar. Profesyonel bir kültür mantarı yetiştirici tesisinin kurulması için 1 milyon TL kadar sermaye gerekebilmektedir. İstiridye mantarı için ise 250.000 TL yeterli olmaktadır. İki mantar türünün ülke çapında satış rakamları oldukça yüksek olmaktadır. Soğuk depolarda biriken ürünlerin muhafaza edilmesi de kazancın artmasını sağlayacaktır. Eğitim Gerekiyor mu? Mantar yetiştiriciliği için eğitim alınması oldukça önemli olmaktadır. Yalnızca teorik bilgi ile bu işin yapılmayacağı deneyimin de elde edilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Tarım Müdürlükleri Halk Eğitim Merkezleri üzerinde mantar yetiştiriciliği için kurslar vermektedirler. Bu eğitimler sonunda sertifika sahibi kişilere 50.000 TL’ye kadar hibe desteği verilebilmektedir.

Ne Kadar Kazanç Getirir?

Mantar yetiştiriciliği işini yapan kişilerin kazançları hakkında da sorular sorulmaktadır. Mantarın kilosunun 12 TL ile 21 TL arasında değiştiği göz önünde bulundurulduğunda, mantarın toptan şekilde 2.5 ton boyutlarında satıldığı düşünüldüğünde buradan 15.000 TL kazanç elde edileceği görülmektedir. 45 gün içerisinde 15.000 TL gibi bir kazanç elde edilebilmektedir. Ay üzerinden giderler çıkarıldığında 9.000 TL kadar kazanç cepte kalacaktır.




Gürsesgazetesi.com

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page