top of page

Pişmaniye'nin rekorunu kıran firma !

Pişmaniye denince şüphesiz akıllara gelen , Türkiye'nin sanayi kentlerinden biri olan kocaeli'nin izmit ilçesidir. Pişmaniye imalathanelerinin sayısı her ne kadar azalsa da hala önlerinden geçerken buram buram vanilya kokusu karşıladığı firmaların yanı sıra dünya ülkelerine ihracat yapan firmalar varlığı ülkemize katkı sağlamaktadır..

Bu haftaki yazımızda sektörün en önemli aktörlerinden ve gelecek vaat eden firmalardan Özcan pişmaniye ve pişmaniyenin hikayesini inceliyoruz.

Pişmaniye Nedir ?

Pişmaniyenin tarihçesine gelirsek bu tatlının neden pişmaniye olarak anıldığına dair rivayetler muhtelif. Ana Britannica'ya bakılırsa, ilk yapıldığı yerin İran olma ihtimali var. Bu ülkede "peşmek" diye adlandırıldığı için de sözcüğün zamanla Türkçe'de "pişmaniye" biçimini almış olması muhtemeldir. Bir diğer rivayet adının Osmanlıca’da yün yapağı anlamına gelen “Peşmin” kelimesinden türemiş olduğudur.

İzmit pişmaniyesine ün kazandıranlar, 1601-1611 yılları arasında İran ve Ermenistan’dan gelerek İzmit ve çevresine yerleşen Ermeni ustalar olmuştur. İzmit pişmaniyesine ününü kazandıran ise bu ustalardan Şekerci Hacı Agop Dolmacıyan. Ne var ki 1.Dünya Savaşı’nı izleyen yıllarda diğerleri gibi Dolmacıyan da şekerci dükkânını kapatarak başka ülkeye göçmüş. Onun maharetinin de kendisiyle birlikte göç etmesini önleyen ise, Dolmacıyan’ın çocuklarına Türkçe ve Fransızca öğretmek üzere dükkânında çalışmış bulunan İzmit Muhasebe Başkâtipliği’nde görevli İbrahim Ethem Efendi olmuştur.

Kendisine pişmaniye yapımının bütün inceliklerini öğreten Hacı Agop Dolmacıyan’ın Amerika’ya göç etmesi üzerine, Kapanönü semtinde bir şekerci dükkânı açmış. Botanik kültürü, müzik yeteneği ile de tanınan ve soyadı kanunu çıktıktan sonra Çınar soyadını alan, 1892-1953 yılları arasında yaşamış bu renkli kişiliğin imalathanesi adeta pişmaniye ustası yetiştiren bir okul olmuş ilerleyen yıllarda.

Öz Can Pişmaniye,

Hüseyin CAN tarafından 1957yılında kurulmuştur. Kuruluşundan bu yana sürekli üretim kapasitesini, teknolojisini ve müşteri memnuniyetini arttıran firma bugün sektöründe lider konumdadır. Günde 3 ton üretim kapasitesi ile en büyük ve en hijyenik tesislere sahip olan firma, buna rağmen daha yeni, daha büyük ve daha modern bir üretim tesisleri için yatırımlarını başlatmıştır. Ayrıca Kendi matbaa tesislerine de sahip olan Öz Can Pişmaniye, 15 yıldır tüm ambalajlarını kendisi üretmektedir.

Kendi sektöründe Gıda Üretim Sertifikalarına ilk sahip olan firma, TÜV Belgelendirme Kuruluşu’ndan ISO 9001 Kalite Belgesi’ne ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Belgesi’ne sahiptir.

Ayrıca,

2009 yılında İzmit Pişmaniye Üreticileri, 1040 metre pişmaniye çekerek pişmaniyeyi “Dünyanın En Uzun Tatlısı” ünvanı ile Guinness Rekorlar kitabına sokmuştur.

2010 yılında ise “İzmit Pişmaniyesi” olarak “Coğrafi Tescil Belgesi” alan pişmaniye bugün adına düzenlenen bir festivali, ses sanatçısı Sayın Erol Büyükburç tarafından bestelenen bir şarkısı, “Pişman” adında bir karakteri ve İzmit içerisinde bir heykeli bulunmaktadır.

Birgün Izmit’ e yolunuz düserse pismaniyenin tadina bakmadan geçmeyin. Çünkü “Yiyen bir kere pisman, yemeyen bin kere pisman olur”, bizdensöylemesi.


Sektörün ilk ihracatını gerçekleştirdi.



1983 yılında İzmit’ten ilk pişmaniye ihracatını Suudi Arabistan’a özcan pişmaniye gerçekleştirmiştir. 30 yılı aşkın süredir tüm Avrupa’ya, Amerika Birleşik Devletleri’ne, Avustralya’ya, Çin’e, Rusya’ya ve bazı Türki Cumhuriyetleri’ne ihracat yapan firma türkiyede olduğu kadar Avrupa’da televizyon kanallarında pazar konusunda inovasyon ürünler ile girmeyi hedeflemektedir.




Bayilik ve franchise Koşulları.


Pişmaniye ve hediyelik gıda ürünleri arasında lokum gibi birçok ürün ile uyumlu ve satış gelirleri yüksek bir sektördür.

küçük metrajlı alanlarda satış imkanı sağlayan pişmaniye satışı yaygın ürün dağıtım ağ ile stok maliyetleri açısından yatırımcısına kar sağlamaktadır.

Düşük metrajlı işletmelerde bile getiri imkanı sağlayan pişmaniye satış reyonları ayrıca firmaların ürün çeşitliliği ile reyon karlılığını daha üst seviyelere çıkarmaktadır.

Pişmaniye satışını sadece dükkan olarak değil mevcut dükkannıza reyon eyleyerek de gerçekleştirebilirsiniz.

Pişmaniye ve hediyelik gıda ürünleri özellikle seyahat yoğunluk olan turistik ve tarihi doku barındıran yerleşim yerlerinde satışı daha fazladır.

Girişimci adaylarımız için bu haftaki konumuz pişmaniye ve sektörün önemli firmalarında ÖZCAN PİŞMANİYE'yi ele aldık.

Başarmak için başlamak lazım.

Bizde kobilere destek olabilecek sizlere hayal satmayıp birlikte büyümeyi hedefleyen firmalar ile çalışmanı tavsiye ediyoruz.


Pişmaniye nasıl yapılır ? video yakında yüklenecektir


Firma iletişim bilgileri


Öz Can Pişmaniye Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.

Karadenizliler Mah. D-130 Karayolu Cad. No:264 Başiskele / KOCAELİ


(0.262) 349 38 76 (pbx)

(0.262) 349 26 60




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page