top of page

Pr yapmak nedir ? pr çalışması ve nasıl yapılır ?

PR yapmak hakkında detaylı bilgi.

PR, bir kurum veya kişi için halkın genel algısının başarılı bir şekilde yönetilmesidir. Bir kişinin veya markanın itibarını artırmak, desteklemek ve korumak, yapılan PR çalışmasının başarısı ile doğru orantılıdır. İşte PR nedir, PR ajanslarının görevleri ve PR çalışmaları hakkında tüm detaylar.,

PR çalışması bir firmanın yada bir markanın kurumsal kimlik reklam ve marka bilinirliğini arttırmak için yapmış olduğu çalışma yöntemidir. özellikle bu çalışmalar sosyal medya ve görsel basında etkili bir şekilde kullanılır.

Pazarlama stratejisi olan PR, başarılı bir şekilde yapılması durumunda hedef kitlenin dikkatinin çekilmesini sağlamaktadır. Kimi PR çalışmaları kişinin kendisi tarafından yönetilirken, kimi PR çalışmaları da ajanslar tarafından yönetilmektedir.

Kişinin veya markanın hikayesi, en etkili olacak şekilde dijital ve basılı yayınlar üzerinden hedef kitleye ulaştırılmaktadır. Markaların kendilerini öne çıkarmaları için PR çalışmalarına ihtiyacı vardır.


PR Nedir?

PR, hedef kitleye yönelik yapılan pazarlama stratejisidir. Birçok marka çeşitli hedeflerini PR çalışmaları ile gerçekleştirmektedir. Her gün yenilenen bir dünya ile karşı karşıya kalındığından, PR çalışmaları sürekli olarak kendini değiştirmekte ve yenilemektedir. Yeni insanlara ulaşmanın en hızlı ve kolay yolunun PR çalışmaları olduğu, unutulmamalıdır. Belli bir amaç olmadan PR çalışmalarına yön verilemeyeceğinden, iyi bir amacın belirlenmiş olması gerekmektedir.

PR kelimesi ‘public relations’ın baş harflerinden oluşur. Türkler tarafından piar şeklinde telaffuz edilir. Türkçe karşılığı halka ilişkilerdir. PR(Halkla ilişkiler) medya, basın ve sosyal medya aracılığıyla insanların zihninde, markanızla ilgili olumlu düşünceler yaratma sanatıdır.


1) PR çalışmasını nasıl yürütmelisiniz.?


Pr çalışması yapmadan önce hedeflerinizi belirlemelisiniz. Bölgesel bir firma olsanız bile sizin de yapabileceğiniz bir pr çalışması mutlaka vardır.

Öncelikle beklentilerinizi belirleyin.

Çalıştığınız şirketiniz ne üretiyor.

Hedef ktilesi nedir.

Sattığınız ürünlerden kim memnun olursa size değer katar.

Hedefinize ulaşırken kullandığınız sosyal medya hesaplarınız varmı ?

Rakiplerinizin hedefine en farklı yol ile nasıl ulaşırsınız.

PR yaparken ters etki yaratacak roller belirleyin.

Uzmanlar ile çalışın yada ilgili bölüm kurun.

Rolünüzde başarılı olmanın anlamı nedir?


PR Yapmak ve PR Çalışmaları Ne Anlama Gelir?

Hedeflediğiniz müşteri kitlesinde aidiyet ve kabullenme hissi uyandıran her türlü çalışma, PR olarak isimlendirilmektedir. PR çalışmaları sayesinde marka haline gelen ürün, kullanan kişide aidiyet hissi oluşturmaktadır. PR çalışması yapılırken herhangi bir hata yapmak, geri dönüşümün olumsuz olmasına sebebiyet vermektedir. Halka ilişkiler anlamına gelen PR, kısa veya uzun vadede beklentileri fazlasıyla vermekte olup marka tanınırlığını artırmaktadır. Teknoloji çağında, PR çalışmaları daha fazla önem kazanmıştır.

PR çalışmalarına yön veren ajanslar sayesinde firmalar başarılı olmakta ve markalaşma süreçlerini iyi bir şekilde yönlendirmektedir. Hedef kitleye hitap eden bir marka imajının inşa edilebilmesi, PR çalışmalarının iyi bir şekilde yürütülebilmesi ile doğru orantılıdır.

Bütün kişi ve kurumlar için bugün gelinen noktada, PR çalışmaları büyük bir ihtiyaç olmaktadır. Tüketicilerin bilindik ve güvenilir markaları tercih ettiği göz önüne alınırsa, müşterinin hizmet ve ürün kalitesinden emin olması için PR çalışması gerekmektedir.


Elon Musk Tesla

SpaceX ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk dahice bir sosyal medya PR çalışmasına imza attı. Tesla Roadster model elektrikli arabayı roket ile uzaya fırlattı. Dünyanın en zorlu PR çalışması olsa da gerçekten ilham verici.


Lucas Film

Avengers: Sonsuzluk Savaşı, önceden Yıldız Savaşları: Güç Uyandırdı filmine ait olan 250 milyon dolarlık en büyük gişe açılış rekorunu kırdı. Bunun üzerine Lucas Film Twitter hesabından Marvel ekibini tebrik etti. Bu tweet yılın dikkat çeken instagram pr çalışmalarındandı.

Ice Bucket Challenge

Birkaç sene önce hiçbirimiz ALS’nin ne olduğu hakkında en ufak bir fikre sahip değildik ta ki #icebucketchallenge kampanyası başlayana kadar. O güne kadar yalnızca 18 milyon dolar bağış toplayan vakıf, kampanyadan sonra tam 100 milyon dolar bağış topladı.

Nusret Saltbae



Nusret, saltbae hareketinin dünya çapında gündeme gelmesi için ABD’li bir PR ajansıyla anlaştı. Kişisel PR harcamalarının tam 2 milyon doları aştığı söyleniyor.



belirli birkaç pr ajansı

ContactplusÄ°stanbul

PR AjansıG Medyaİstanbul

PR Ajansıomg!medyaİstanbul

Halkla İlişkiler AjansıAristo İletişimİstanbul

PR AjansıAKare İletişimİstanbul

PR AjansıFeveran İletişimİstanbul

PR AjansıMedya 9İstanbul

PR AjansıKırmızı Halıİstanbul

PR AjansıRefleks İletişimİstanbul

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page