top of page

Trüf mantarı nedir? nasıl yetişir?


Dünyada "siyah elmas" olarak bilinen, 6 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan ve kilosu bin euro olan trüf mantarını Avrupa'da zenginler, Türkiye'de ise tanınmadığı için ormanlarda domuzlar bulup yiyor.


Toprağın 5 ile 20 cm. derinliğinde ağaç köklerine bağlı yetişen, kokusuyla özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilen trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor. Dünyada yüzde 45'ni Fransa, yüzde 35'ini İspanya, yüzde 20'sini İtalya sağlıyor.


Talep her geçen yıl artmasına rağmen üretiminin azalması fiyatını yükseltiyor. Getirisi oldukça çok olan bu mantarı devlet, Denizli'de seçtiği pilot bölgede, köylüleri teşvik için hazırladığı bir projeyle üretip yaygınlaştırma kararı aldı. Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MÜ)'nin çalışması, Cankurtaran mevkisindeki bir ormanlık alanda çalışmalar yapıldığını duyurdu.Denizli bölgesinde trüf mantarı için meşe ormanları ekildiğini ve çalışmalar yapıldığını öğrendik.

Trüf, Meşelik alanlarda, meşe ağaçlarının köklerinde, 5 ile 20 cm. toprak derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır, Akdeniz bölgesinde bilinir olmasıyla beraber dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır.Ve ekonomik değeri çok yüksektir. sert bir yapıya sahip olan bu mantar çeşidi italya hırvatistan ispanya gibi birçok avrupa ülkesinde geçim kaynağıdır.


Trüf mantarı patates gibi ağaç köklerinde yetişir ve yetişmesi için doğal bir yapıya ihtiyaç duyar. genellikle meşe ve kestane ağaçlarının göklerinde 5 ile 50 cm arası mesafelerde yetişir.


TRÜF MANTARI NASIL TÜKETİLİR?

Trüf mantarı düğer mantarlar gibi değilde genellikle yemekler için tat ve aroma verici olarak kullanılır. Usta şeflerin elinde ise yağ çıkarma teknikleri ile tatlandırıcı olarak kullanılır.

ülkemizde Güneydoğu Anadolu’da doğal olarak yetişen trüfe verilen isim “domalan mantarı” olarak adlandırılmaktadır.





5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page